Like us on Facebook

KBC Questions and Answers Episode 3: 21 August 2019

Important KBC GK and Current Affairs Questions
August 29, 2019

Kaun Banega Crorepati (KBC, 2019) is a goldmine of Current Affairs and General Knowledge (GK) questions for students preparing for competition exams like SSC, Civil Services, Bank PO/Clerical, RBI, Olympiads. Hence, it is always advisable to be aware of all the questions asked in every season of KBC.

In case you have missed watching any of the episodes, don’t worry! VeryShortNews has got you covered!

The following are important GK questions (and their answers) asked in the 3rd episode of Kaun Banega Crorepati (KBC) season 11, 2019:

1) Which of these is a common type of yogasana?

A) Asansol
B) Shavasana
C) Sushasan
D) Akarshan

Answer: B) Shavasana

2) By definition, a botanist is mainly concerned with what?

A) Boats
B) Robots
C) Plants
D) Bottles

Answer: C) Plants

3) Which of these ingredients is not traditionally used in making the offering called ‘Panchamrit’ or ‘Five Nectars’?

A) Ghee
B) Milk
C) Honey
D) Sooji

Answer: D) Sooji

4) Which flower inspired the design of this structure?

kbc episode 3 photo question

A) Rose
B) Lily
C) Lotus
D) Sunflower

Answer: C) Lotus

5) Which continent is this animal native to?

KBC 2019 video question

A) Asia
B) Africa
C) Antarctica
D) South America

Answer: B) Africa

6) In the Ramayana, Meghnad and Akshayakumar were the sons of which queen?

A) Ruma
B) Sulochana
C) Mandodari
D) Amritaprabha

Answer: C) Mandodari

7) Which one of these is not a “giri durg” or a “hill fort”?

A) Kumbhalgarh
B) Nahargarh
C) Mehrangarh
D) Junagarh

Answer: D) Junagarh

8) In the Mahabharata, which of Bhima’s wives was the mother of Ghatotkach?

A) Draupadi
B) Hidimba
C) Balandhara
D) Kali

Answer: B) Hidimba

9) Who was the only cricketer to be awarded the Arjuna Award for the year 2018?

A) Smriti Mandhana
B) Mithali Raj
C) Harmanpreet Kaur
D) Jhulan Goswami

Answer: A) Smriti Mandhana

10) Who is the author of the Hindi poetic works “Hunkar” and “Urvashi”?

A) Mathili Sharn Gupt
B) Ramdhari Singh Dinkar
C) Bhartendu Harishchandra
D) Makhanlal Chaturvedi

Answer: B) Ramdhari Singh Dinkar

11) Which of these playing cards typically has the highest value?

A) Ghulam
B) Badshah
C) Rani
D) Nahla

Answer:B) Badshah

12) Which letter is pre-fixed to the word “commerce” to describe businesses like Flipkart?

A) a
B) i
C) e
D) u

Answer: C) e

13) Which of these names means the “colour red” or “red-coloured”?

A) Rohit
B) Hardik
C) Vijay
D) Shikhar

Answer: A) Rohit

14) On which real life case is the Netflix web series “Delhi Crime” based?

A) Nirbhaya case
B) Nithari case
C) Arushi case
D) Jessica Lal case

Answer: A) Nirbhaya case

15) What is the leader carrying in the package in her hand?

kbc episode 3 photo question number 2

A) List of Council of Ministers
B) Her swearing in Documents
C) Her Parliament Speech
D) Union Budget Documents

Answer: D) Union Budget Documents

16) Identify the city shown in this video clip?

kbc video question episode 3 2019

A) Lucknow
B) Faridabad
C) Hyderabad
D) Udaipur

Answer: C) Hyderabad

17) After the success of Operation Vijay, what is 26 July celebrated as?

A) Flag Day
B) International Human Rights Day
C) Shaheed Diwas
D) Kargil Vijay Diwas

Answer: D) Kargil Vijay Diwas

18) Who won his 12th French Open men’s single title in 2019?

A) Roger Federer
B) Rafael Nadal
C) Dominic Thiem
D) Novak Djokovic

Answer: B) Rafael Nadal


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like us on Facebook

Pin It on Pinterest