Like us on Facebook

KBC Questions & Answers Episode 56: 19 November 2018

Important KBC GK and Current Affairs Questions
November 20, 2018

Kaun Banega Crorepati (KBC, 2018) is a gold mine of GK and Current Affairs questions for students preparing for competition exams like SSC, Bank PO/Clerical, RBI, Civil Services, Olympiads. Hence, it is always advisable to be aware of all the questions asked in every season of KBC.

In case you have missed watching any of the episodes, do not panic as we have your back.

The following are important GK questions (and their answers) asked in the 56th episode of Kaun Banega Crorepati (KBC) season 10, 2018:

1) What does the proverb “raffu chakkar hona” mean?

A) To stitch clothes
B) To argue
C) To run away
D) To fight

Answer: C) To run away

2) In which of these pujas are machines and tools traditionally worshipped?

A) Kuber Puja
B) Vishwakarma Puja
C) Varun Puja
D) Chhath Puja

Answer: B) Vishwakarma Puja

3) EVM and VVPAT devices are part of what process in India?

A) CBSE Exams
B) Elections
C) IPL Auctions
D) e-Filing IT Returns

Answer: B) Elections

4) This is the logo of which Maharatna company in India?

company logo question kbc 2018

A) Coal India
B) GAIL
C) SAIL
D) NTPC

Answer: C) SAIL

5) In which of these tournaments could one-time India doubles partners Jwala Gutta and Ashwini Ponnappa play their sport?

A) Premier Badminton League
B) Indian Premier Squash League
C) International Premier Tennis League
D) Indian Super League

Answer: A) Premier Badminton League

6) Lord Brahma is most often depicted as being seated on which of these?

A) Lotus
B) Tiger
C) Rose
D) Peacock

Answer: A) Lotus

7) What decision was announced in a televised address to the Indian people on 8 November 2016?

A) Death of Jayalalithaa
B) Building of the world’s highest statue
C) Surgical strike across the LOC
D) Demonetisation

Answer: D) Demonetisation

8) The founder of Telangana Rashtra Samithi is popularly known by which of these initials?

A) NTR
B) MGR
C) KCR
D) MGM

Answer: C) KCR

9) Which of these digits is common to the numbers Unsath, Unhattar, Unnasi and Navaasi?

A) 6
B) 7
C) 8
D) 9

Answer: D) 9

10) Which word completes the line of a famous Sufi song: “Damadam Mast _____”?

A) Dhurandhar
B) Sikandar
C) Samandar
D) Qalandar

Answer: D) Qalandar

11) Clamshell, candy bar and touch screen are all terms associated with which gadget?

A) Gaming consoles
B) Mobile phones
C) Headphones
D) DSLR Cameras

Answer: B) Mobile phones

12) Which of these pairs is not from the Ramayana?

A) Laxmana and Urmila
B) Dasharatha and Kaushalya
C) Pandu and Madri
D) Bharata and Mandavi

Answer: C) Pandu and Madri

13) Identify the style of Indian classical dance from this image?

identify dance form kbc question

A) Kathak
B) Odissi
C) Kathakali
D) Kuchipudi

Answer: C) Kathakali

14) Who became the new President of Dravida Munnetra Kazhagam in August 2018?

A) M K Stalin
B) M K Alagiri
C) Dayanidhi Maran
D) Kanimozhi

Answer: A) M K Stalin

15) Who coined the term “allopathy” for the usual practice of medicine in 1842?

A) William Worrall Mayo
B) Johns Hopkins
C) Joseph Lister
D) Samuel Hahnemann

Answer: D) Samuel Hahnemann

16) Identify this animal?

identify the animal kbc 2018 photo question

A) Bison
B) Wild Ox
C) Buffalo
D) Gaur

Answer: A) Bison

17) Which of these states’ capital comes first in Hindi alphabetical order?

A) Assam
B) Gujarat
C) Tripura
D) Odisha

Answer: C) Tripura

 

For more KBC Questions and Answers, follow us on Instagram here- VeryShortNews


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like us on Facebook

Pin It on Pinterest