Like us on Facebook

KBC Questions & Answers Episode 48: 7 November 2018

Important KBC GK and Current Affairs Questions
November 8, 2018

Kaun Banega Crorepati (KBC, 2018) is a gold mine of GK and Current Affairs questions for students preparing for competition exams like SSC, Bank PO/Clerical, RBI, Civil Services, Olympiads. Hence, it is always advisable to be aware of all the questions asked in every season of KBC.

In case you have missed watching any of the episodes, do not panic as we have your back.

The following are important GK questions (and their answers) asked in the 48th episode of Kaun Banega Crorepati (KBC) season 10, 2018:

1) In the Ramayana, who took Rama and Lakshmana to the swayamvar of Janaka’s daughter Sita?

A) Maharshi Durvasa
B) Maharshi Vishwamitra
C) Maharshi Valmiki
D) Maharshi Vashishtha

Answer: B) Maharshi Vishwamitra

2) Amit Panghal, who has won gold and silver medals for India in 2018, is associated with which sport?

A) Boxing
B) Shooting
C) Wrestling
D) Athletics

Answer: A) Boxing

3) Which of these American politicians of Indian origin was originally named Nimrata Randhawa?

A) Nimi McConigley
B) Kamala Harris
C) Nikki Haley
D) Aruna Miller

Answer: C) Nikki Haley

4) James Allison and Tasuku Honjo won the 2018 Nobel Prize in medicine for their contribution to which of these?

A) Cancer therapy
B) Mechanisms for autophagy
C) Discoveries about circadian rhythm
D) Novel therapy against malaria

Answer: A) Cancer therapy

5) Which landmark day does India celebrate on 4th December every year to commemorate a heroic act during the Indo-Pak war of 1971?

A) Navy Day
B) Army Day
C) Air Force Day
D) Coast Guard Day

Answer: A) Navy Day

6) Which Bharat Ratna is buried at the Pere Lachaise cemetry in Paris?

A) Mother Teresa
B) Khan Abdul Ghaffar Khan
C) Nelson Mandela
D) J R D Tata

Answer: D) J R D Tata

7) According to the 2011 census, which Union Territory has the highest number of females per 1000 males?

A) Chandigarh
B) Puducherry
C) Lakshadweep
D) NCT of Delhi

Answer: B) Puducherry

8) What verb completes this title of a movie starring Shahid and Kareena, “Jab We ____”?

A) Fought
B) Spoke
C) Met
D) Married

Answer: C) Met

9) With reference to emails and messages, what does ASAP stand for?

A) As silent as promised
B) As severe as possible
C) As soon as possible
D) As slow as possible

Answer: C) As soon as possible

10) Gasket is a part of which of these kitchen instruments?

A) Pressure Cooker
B) Blender
C) Toaster
D) Grater

Answer: A) Pressure Cooker

12) Identify this type of saree

saree question kbc 2018 episode 48

A) Kasavu
B) Kanchipuram Silk
C) Uppada silk
D) Mysore crepe

Answer: B) Kanchipuram Silk

13) Going from left to right, the fifth character of an individual’s PAN card denotes what?

A) Father/Husband’s name
B) Surname
C) Profession
D) Month of birth

Answer: B) Surname

14) This is the logo of which company?

this is the logo of which indian company kbc question

A) BHEL
B) HAL
C) ONGC
D) HPCL

Answer: C) ONGC

15) The flag of which country, notorious for mysterious disappearances of ships around it, features a sinking ship?

A) Bermuda
B) Antigua and Barbuda
C) Albania
D) Haiti

Answer: A) Bermuda

16) Who won a record eleventh French Open men’s singles title beating Dominic Thiem of Austria in 2018?

A) Roger Federer
B) Novak Djokovic
C) Rafael Nadal
D) Andy Murray

Answer: C) Rafael Nadal

17) In the Mahabharata, who took a furious oath that if the sun set the next day without him killing Jayadratha, he would immolate himself in a pyre of fire?

A) Arjuna
B) Abhimanyu
C) Bhima
D) Drishtadyumna

Answer: A) Arjuna

18) Which of these states have a bicameral legislature, having both a Legislative Council and a Legislative Assembly?

A) Madhya Pradesh
B) Uttar Pradesh
C) Rajasthan
D) West Bengal

Answer: B) Uttar Pradesh

19) Shutter, lens and aperture are all parts of which of these devices?

A) Laptop
B) Camera
C) Smart Watch
D) Television

Answer: B) Camera

20) With reference to dahi handi, what are the people who form the human pyramid colloquially called?

A) Suriya
B) Chiranjeevi
C) Govinda
D) Prabhas

Answer: C) Govinda

21) In which of these movies is the game of cricket not central to the movie?

A) Kick
B) Dil Bole Hadippa
C) Lagaan
D) Iqbal

Answer: A) Kick

 

For more KBC Questions and Answers, don’t forget to like our Facebook Page here- Very Short News

Happy Diwali!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like us on Facebook

Pin It on Pinterest