Like us on Facebook

KBC Questions & Answers Episode 46: 5 November 2018

Important KBC GK and Current Affairs Questions
November 6, 2018

Kaun Banega Crorepati (KBC, 2018) is a gold mine of GK and Current Affairs questions for students preparing for competition exams like SSC, Bank PO/Clerical, RBI, Civil Services, Olympiads. Hence, it is always advisable to be aware of all the questions asked in every season of KBC.

In case you have missed watching any of the episodes, do not panic as we have your back.

The following are important GK questions (and their answers) asked in the 46th episode of Kaun Banega Crorepati (KBC) season 10, 2018:

1) What name completes this title of a film starring Aamir Khan, “Jo Jeeta Wohi _______”?

A) Seleucus
B) Sikandar
C) Porus
D) Baazigar

Answer: D) Baazigar

2) Which of these numbers is associated with the first model of an iconic Maruti Suzuki car brand?

A) 100
B) 500
C) 800
D) 1000

Answer: C) 800

3) This is the icon of which of these?

identify icon kbc 2018 question

A) Linux
B) Android
C) Windows
D) Safari

Answer: B) Android

4) Which of these flowers is the name of the love interest of Aladdin, a Disney character?

A) Lily
B) Daisy
C) Rose
D) Jasmine

Answer: D) Jasmine

5) By which other name do we popularly know the Hertzian wave as?

A) Sound waves
B) Radio waves
C) Light waves
D) Matter waves

Answer: B) Radio waves

6) Identify this type of saree traditionally worn by Gujarati brides?

identify saree won by gujarati brides kbc question

A) Tanchoi
B) Pochampally
C) Gharchola
D) Paithani

Answer: C) Gharchola

7) Persons having which of these surnames have been both prime minister and president of India?

A) Sharma
B) Singh
C) Rao
D) Shastri

Answer: B) Singh

8) Ghatigaon and Karera in MP, Rollapadu in AP, and Naliya grassland in Gujarat are bird sanctuaries mainly for the conservation of which bird?

A) Great Indian Bustard
B) Indian Vulture
C) Peacock
D) House Sparrow

Answer: A) Great Indian Bustard

9) Among the four ‘mathas’ established in four directions of India by Adi Shankaracharya, which ‘matha’ is located in Odisha?

A) Kanchi Kamakoti Peetham
B) Sringeri Sharada Peetham
C) Jyotirmath
D) Govardhan Peeth

Answer: D) Govardhan Peeth

10) Which of the following Indian billiards players received a Padma Bhushan in 2018?

A) Ashok Shandilya
B) Pankaj Advani
C) Michael Ferreira
D) Geet Sethi

Answer: B) Pankaj Advani

11) Who was declared TIME magazine’s Person of the Year for 2017?

A) The Protester
B) The Silence Breakers
C) The Whistleblowers
D) The Ebola Fighters

Answer: B) The Silence Breakers

12) Which country’s flag features a mosque on it?

A) Iraq
B) Iran
C) Saudi Arabia
D) Afghanistan

Answer: D) Afghanistan

13) Which of these scientists was inspired to make his famous discovery while on a sea voyage, in 1921?

A) Jagadish Chandra Bose
B) Satyendra Nath Bose
C) Srinivasa Ramanujan
D) C V Raman

Answer: D) C V Raman

14) Complete this Hindi proverb, “Jaldi ka kaam _____ ka”?

A) Shaitaan
B) Beimaan
C) Buddhimaan
D) Shaktimaan

Answer: A) Shaitaan

15) Which of these film stars is affectionately called Baba?

A) Sunny Deol
B) Sanjay Dutt
C) Salman Khan
D) Suniel Shetty

Answer: B) Sanjay Dutt

16) Which of the following items of clothing is also described as ‘kanth langot’?

A) Necklace
B) Varmala
C) Muffler
D) Neck tie

Answer: D) Neck Tie

17) Which of these is a kharif crop?

A) Barley
B) Wheat
C) Cotton
D) Mustard

Answer: C) Cotton

18) Which of these is India’s only supersonic cruise missile?

A) Agni V
B) Prithvi II
C) Akash
D) BrahMos

Answer: D) BrahMos

19) Which is this tree, widely used for its timber?

which is this tree kbc question

A) Mahogany
B) Sal
C) Babul
D) Sandalwood

Answer: B) Sal

For more KBC Q&A, please like our Facebook Page here- VSN


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like us on Facebook

Pin It on Pinterest