Like us on Facebook

KBC Questions & Answers Episode 45: 2 November 2018

Important KBC GK and Current Affairs Questions
November 3, 2018

Kaun Banega Crorepati (KBC, 2018) is a gold mine of GK and Current Affairs questions for students preparing for competition exams like SSC, Bank PO/Clerical, RBI, Civil Services, Olympiads. Hence, it is always advisable to be aware of all the questions asked in every season of KBC.

In case you have missed watching any of the episodes, do not panic as we have your back.

The following are important GK questions (and their answers) asked in the 45th episode of Kaun Banega Crorepati (KBC) season 10, 2018:

1 ) Which of these completes the name of the traditional game of ‘_______ Micholi’?

A) Aankh
B) Nain
C) Netr
D) Lochan

Answer: A) Aankh

2) In the movie title “Dhai Akshar Prem Ke” what does dhai denote?

A) 1.5
B) 2
C) 2.5
D) 3

Answer: C) 2.5

3) If you are having a ‘Bhakri’ in Maharashtra, what are you eating?

A) Pickle
B) Dessert
C) Vegetable
D) Bread

Answer: D) Bread

4) In which of these sports, do players use a pommel horse as an apparatus?

A) Golf
B) Gymnastics
C) Archery
D) Equestrian

Answer: B) Gymnastics

5) Which of these is a ‘sushir vaadya’?

A) Dafli
B) Tabla
C) Damru
D) Bansuri

Answer: D) Bansuri

6) Which god is also known as Sankat Mochan?

A) Hanuman
B) Ganpati
C) Shiva
d) Brahma

Answer: A) Hanuman

7) Elephantiasis or lymphatic filariasis is spread by which creature?

A) Mosquito
B) Spider
C) Housefly
D) Cockroach

Answer: A) Mosquito

8) Identify this bird

identify bird kbc 2018 question

A) Ostrich
B) Crane
C) Flamingo
D) Emu

Answer: C) Flamingo

9) Who among these rulers was an emperor of the Kushan dynasty?

A) Shashanka
B) Kanishka
C) Dantidugra
D) Ajatashatru

Answer: B) Kanishka

10) On which of the following is one likely to observe the sign ‘Horn Ok Please’?

A) Train
B) Truck
C) Aeroplane
D) Ship

Answer: B) Truck

11) Which clothing item is commonly known as ‘Panjabi’ in Bengal?

A) Kurta
B) Lungi
C) Pagdi
D) Pyjama

Answer: A) Kurta

12) What is the name of the traditional meal consumed at dawn, before the Roza fast begins, during the Islamic month of Ramzan?

A) Iftar
B) Fazr
C) Sehri
D) Isha

Answer: C) Sehri

13) Which word was recently added on to the name of the Mumbai International Airport?

A) Rao
B) Peshwa
C) Bhosle
D) Maharaj

Answer: D) Maharaj

14) Who is currently the first citizen of India?

A) Narendra Modi
B) Ramnath Kovind
C) Venkaiah Naidu
D) Sushma Swaraj

Answer: B) Ramnath Kovind

15) To which village did Basanti and her ‘tanga’ belong in the film Sholay?

A) Rampur
B) Belapur
C) Fategarh
D) Ramgarh

Answer: D) Ramgarh

16) What is the bowling style of the spinner Kuldeep Yadav also known as?

A) Japanman
B) Koreaman
C) Chinaman
D) Thaiman

Answer: C) Chinaman

17) Which creature is this?

identify the creature kbc 2018 question

A) Octopus
B) Squid
C) Jellyfish
D) Sea anemone

Answer: C) Jellyfish

18) With which game is the term “half nelson” associated?

A) Wrestling
B) Cricket
C) Weightlifting
D) Discus Throw

Answer: A) Wrestling

19) Which of these actresses is married to a person whose initials are SRK?

A) Shilpa Shetty
B) Raveena Tandon
C) Kareena Kapoor
D) Vidya Balan

Answer: D) Vidya Balan

20) Which player was involved in both the longest and the second longest matches ever played at Wimbledon?

A) Kevin Anderson
B) John Isner
C) Nicolas Mahut
D) Mark Knowles

Answer: B) John Isner

21) According to the Census of 2011, which is the second most spoken language, as a mother tongue, in India?

A) Marathi
B) Gujarati
C) Bengali
D) Odia

Answer: C) Bengali

For more KBC Q&A, please like our Facebook Page here- VSN


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like us on Facebook

Pin It on Pinterest