Like us on Facebook

KBC Questions & Answers Episode 25: 5 October 2018

Important GK and Current affairs questions from KBC season 10
October 6, 2018

Kaun Banega Crorepati (KBC, 2018) is a gold mine of GK and Current Affairs questions for students preparing for competition exams like SSC, Bank PO/Clerical, RBI, Civil Services, Olympiads. Hence, it is always advisable to be aware of all the questions asked in every season of KBC.

In case you have missed watching any of the episodes, do not panic as we have your back.

The following are important GK questions (and their answers) asked in the 25th episode of Kaun Banega Crorepati (KBC) season 10, 2018:

1) Which of these mythological characters had a boon that he could neither be killed during the day nor the night?

A) Kamsa
B) Shishupala
C) Jarasandha
D) Hiranyakashipu

Answer: D) Hiranyakashipu

2) Which of these leaders has served as the chief minister of his or her state for four consecutive terms?

A) Naveen Patnaik
B) Mamata Banerjee
C) Raman Singh
D) Shivraj Singh Chouhan

Answer: A) Naveen Patnaik

3) Who was the Sultan of Delhi when Timur invaded the city?

A) Firoz Shah Tughlaq
B) Nasiruddin Mahmud Shah Tughlaq
C) Muhammad bin Tughlaq
D) Ghiyasuddin Tughlaq

Answer: B) Nasiruddin Mahmud Shah Tughlaq

4) Which company, started by Europeans in Calcutta in 1818, was the first modern life insurance company established in India?

A) General Insurance
B) Hand in Hand Life Insurance
C) Oriental Life Insurance
D) Prudential Life Insurance

Answer: C) Oriental Life Insurance

5) Which of these is a type of punch in boxing and a kind of shot played played by batsmen in cricket?

A) Hook
B) Pull
C) Drive
D) Sweep

Answer: A) Hook

6) In India, what connects the names Akash, Nag, Trishul, Agni and Dhanush?

A) Tanks
B) Missiles
C) Aircraft
D) Submarines

Answer: B) Missiles

7) In which of these states will you find the towns of Manesar and Thanesar?

A) Haryana
B) Punjab
C) Uttar Pradesh
D) Himachal Pradesh

Answer: A) Haryana

8) Photographic Question: What is the name of the lake on which this sacred building stands?

golden temple lake KBC question

A) Banganga
B) Kusum Sarovar
C) Amrit Sarovar
D) Pushkarni

Answer: C) Amrit Sarovar

9) In 2018, who among the following won gold medals in men’s freestyle wrestling in both commonwealth and Asian Games?

A) Sushil Kumar
B) Pawan Kumar
C) Yogeshwar Dutt
D) Bajrang Punia

Answer: D) Bajrang Punia

10) Which pilgrimage is organised by Ministry of External Affairs annually between the months of June and September?

A) Kedarnath Yatra
B) Kailash Mansarovar Yatra
C) Amarnath Yatra
D) Badrinath Yatra

Answer: B) Kailash Mansarovar Yatra

11) Which of these mythological figures was reincarnated as Lakshmana in Treta Yuga and as Balarama in Dwapara Yuga?

A) Airavata
B) Nandi
C) Kamadhenu
D) Adishesha

Answer: D) Adishesha

12) Which sporting hero served as the New Zealand High Commissioner to India from 1985 to 1989?

A) Richard Hadlee
B) Martin Crowe
C) Edmund Hillary
D) Ian Smith

Answer: C) Edmund Hillary

13) What was the IAF operation in Kargil, in 1999, codenamed?

A) Meghdoot
B) Safed Sagar
C) Rainbow
D) Cactus

Answer: B) Safed Sagar

For more GK/Current Affairs, please like our Facebook page here- Very Short News or join our FB group here- Daily GK News

Cheers!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like us on Facebook

Pin It on Pinterest