Like us on Facebook

KBC Questions & Answers Episode 20: 28 September 2018

Important GK and Current affairs questions from KBC season 10
September 29, 2018

Kaun Banega Crorepati (KBC, 2018) is a gold mine of GK and Current Affairs questions for students preparing for competition exams like SSC, Bank PO/Clerical, RBI, Civil Services, Olympiads. Hence, it is always advisable to be aware of all the questions asked in every season of KBC.

In case you have missed watching any of the episodes, do not panic as we have your back.

The following are important GK questions (and their answers) asked in the 20th episode of Kaun Banega Crorepati (KBC) season 10, 2018:

1) If a 24-hour clock shows the time as 21:00, what would be its equivalent in the 12-hour clock?

A) 3:00 AM
B) 6:00 PM
C) 9:00 PM
D) 9:00 AM

Answer: C) 9:00 PM

2) If you are filling a form and you check the box stating ‘NA’, what does it mean?

A) Not Assigned
B) Not Applicable
C) Not Accepted
D) Not Appreciated

Answer: B) Not Applicable

3) The year mentioned in which of these Hindi film titles is a reference to the year of the Quit India Movement?

A) 23rd March 1931: Shaheed
B) 1920: The Evil Returns
C) 1942: A Love Story
D) Summer 2007

Answer: C) 1942: A Love Story (Quit India Movement was launched in the year 1942)

4) What is the melting point of ice in degree Celsius?

A) Zero degree
B) 1 degree
C) -1 degree
D) 100 degrees

Answer: A) Zero degree

5) Which of these cities is also known as the “Steel City of Odisha”?

A) Bokaro
B) Bhilai
C) Jamshedpur
D) Rourkela

Answer: D) Rourkela

6) Which cricket tournament, involving Bangladesh, India and Sri Lanka, marked Sri Lanka’s 70th year of Independence?

A) Basil D’Oliveira Trophy
B) M J Gopalan Trophy
C) Nidahas Trophy
D) Deodhar Trophy

Answer: C) Nidahas Trophy

7) What is the validity period of an Aadhar number in India?

A) 10 Years
B) 20 Years
C) 50 Years
D) Lifetime

Answer: D) Lifetime

8) Which prominent Indian businessman did Mahatma Gandhi affectionately call his “fifth son”?

A) G D Birla
B) Jamnalal Bajaj
C) J N Tata
D) Laxmanrao Kirloskar

Answer: B) Jamnalal Bajaj

9) Renowned journalist Shujaat Bukhari, who was shot dead in Srinagar in June 2018, was the editor-in-chief of which newspaper?

A) Greater Kashmir
B) Rising Kashmir
C) Kashmir Observer
D) Kashmir Reader

B) Rising Kashmir

10) The name of which place is missing from this Hindi film title, ‘Parmanu: The Story Of ________?

A) Trombay
B) Thumba
C) Pokhran
D) Ooty

Answer: C) Pokhran

11) Which of these musical instruments typically has six strings?

A) Guitar
B) Harmonium
C) Harmonica
D) Santoor

Answer: A) Guitar

12) In which of these games do all players wear a helmet throughout the match?

A) Cricket
B) Field Hockey
C) Polo
D) Basketball

Answer: C) Polo

13) Which of these is a metallic element, not an alloy?

A) Bronze
B) Copper
C) Steel
D) Brass

Answer: B) Copper

14) India held a ‘2+2 Dialogue’ with which country in September 2018?

A) Japan
B) Russia
C) China
D) USA

Answer: D) USA

15) Whose memoir is titled “The Man Who Bombed Karachi”?

A) Admiral S M Nanda
B) Field Marshal Sam Manekshaw
C) Air Chief Marshal P C Lal
D) Lt Gen Jagjit Singh Aurora

Answer: A) Admiral S M Nanda

16) What is the largest Island in the Indian Ocean?

A) Male
B) Sri Lanka
C) Mauritius
D) Madagascar

Answer: D) Madagascar

17) Which was the first yacht from India that circumnavigated the world?

A) Tarangini
B) Trishna
C) Sagar
D) Samudra

Answer: B) Trishna

18) On which of these planets does the sun rise in the west and set in the east?

A) Jupiter
B) Mars
C) Venus
D) Mercury

Answer: C) Venus

19) Which of these ladies is not a sitting supreme court judge?

A) R Banumathi
B) Indira Banerjee
C) Indu Malhotra
D) Indira Jaising

Answer: D) Indira Jaising

For more GK Questions/Current Affairs Updates and Celebrity News, kindly like our Facebook page here- VSN


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like us on Facebook

Pin It on Pinterest